Neoliberalisme: roei het uit!

byung

Neoliberalisme is niet zomaar een politiek gedachtegoed, nee, neoliberalisme is een regime. Met hoofdletters: REGIME. Neoliberalisme gaat over geld en macht, en over voetjevrijen met grootaandeelhouders van de multinationals. In de meeste gevallen ten koste van het gewone belastingbetalende volk en de arbeiders. Het is een slim- maar ook uiterst verderfelijk- en vooral liefdeloos politiek systeem om de massa voor de gek te houden en te onderdrukken. Neoliberalisme heeft niets, maar dan ook niets met democratie te maken. Sterker nog; het gedachtegoed beoogd juist het tegenovergestelde.

Je hoeft echt geen raketgeleerde te zijn om dit te begrijpen. Want dagelijks worden burgers geconfronteerd met de kwalijke gevolgen van dit systeem. Neem bijvoorbeeld marktwerking. Het paradepaardje van bijvoorbeeld de VVD. Tegenwoordig kunnen we deze partij zonder schaamte gerust gespuis of geboefte noemen. Corruptie All Over the Place. Op zich is er niets tegen marktwerking als het om gewone ‘handel’ gaat. Tapijten, fietsen of auto’s – You Name It – dan is het normaal dat de markt zorgt voor de winnaars en de verliezers. Dat is gewoon eerlijke competitie. Maar marktwerking wordt pas echt een walgelijk monster als het gaat over cruciale zaken als zorg en inkomen. Of voldoende sociale woningen. Dan komt de Geest pas echt uit de fles, en in de meeste gevallen is de burger de klos. Dan loop je aan tegen ingeslapen politici op het Binnenhof, bureaucratie en irritante procedures die meestal nergens op slaan.

Neoliberalisme

Het meest ergerlijke is nog wel is dat wij burgers, door de politieke elite- en de mee hossende media, ook wel spottend ‘stemvee’ genoemd, dit monster telkens weer zelf scheppen. Door op de verkeerde partijen te stemmen. Laten we daar eens mee stoppen. Elke burger zou zich eens moeten verdiepen in het fenomeen ‘Neoliberalisme’. Google eens een middagje, voordat je als een kip-zonder-kop naar het stemhok rent om een kruisje te zetten. Lees eens een boek. Kijk eens op Youtube. Zorg dat je stem een verantwoorde stem is.

Neoliberalisme maakt serieus meer kapot dan je lief is. Een leestip (helaas nog niet in het Nederlands beschikbaar): ‘Neoliberalismus und die neuen Machttechniken’. A Must Read voor elk beginnend politicus of student politicologie. Geschreven door de filosoof Byung-Chul Han. Koop het boek en je begrijpt ineens waarom je als slaaf gevangen zit in een systeem. Noem het gerust onderdrukking in een – zogenaamd – vrij Westen.

ISBN 978-3-10-0022003-5 (19,99 euro)

Voor hen die de Duitse taal niet machtig zijn: https://www.vn.nl/liefdeloosheid-in-kapitalistische-tijden/

Over leodejagerblog

Photographer, painter, musician, blogger
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Neoliberalisme: roei het uit!

  1. Marie-Luise zegt:

    De revolutie vreet haar eigen kinderen en hetzelfde gaat gebeuren met de kinderen van het neoliberalisme. In feiten zijn we allemaal met deze veresselijke parasiet besmet. Mark (Rutte) mij words!

  2. Pingback: Neoliberalisme: roei het uit! | Schrijverskant

  3. Ik heb je blog op mijn blog geplaatst. Ik zou het leuk vinden als je ook mijn blog wilt delen.
    Anita.

Dank voor uw reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.