Oosterheide en Parijs

oosterheide-skies_havy_fog_final

Oosterheide, 28 december – 2016. De avond valt. Ik kijk naar buiten en zie een dikke deprimerende mist boven de wijk hangen. Vanaf mijn balkon kan ik nog net de galerijverlichting van de flats aan het Paterserf zien. Nóg verder kijken lukt niet. Uit de luidsprekers klinkt Rose Rouge van St. Germain. Ik probeer even snel een foto te maken van wat ik vanaf het balkon registreer. Geen tijd om de camera in te stellen, gewoon snel schieten dat plaatje. Het resultaat maakt niet uit, het gaat om het moment, om de zware sfeer. Ik rommel hoopvol wat aan in Photoshop om de ergste ruis in de foto weg te werken. Het lukt.

De muziek van St. Germain zorgt voor een sinistere sfeer die me gek genoeg ineens doet denken aan een denkbeeldige kroeg in Parijs. Op een regenachtige dag. Vreemd hoe zoiets werkt. Waarom Parijs, of all places?! Mijn fantasie gaat snoeihard met mij op de loop. Ik fantaseer een Parijse kroeg waar ik nooit ben geweest maar die ik misschien wel eens heb gezien in een film. Geen idee. Maar ik omarm dit beeld, hoe deprimerend het ook is. Een beeld dat past bij de fantasie.

Doe dan maar gelijk een film noir met Simone Signoret in een hoofdrol. En ineens wil ik naar die denkbeeldige kroeg. In mijn fantasie is alles mogelijk dus ik denk dat Frau Signoret nog leeft. We hebben om 17.00 uur afgesproken. Ze komt binnen, precies op tijd. Ze doet haar mantel uit en gaat tegenover me zitten. Ik leg de krant weg en kijk haar aan. Ons dagelijks ritueel. ‘Hoe was je dag’, vraag ik haar op de meest nonchalante toon die ik op kan brengen. Comme ci, comme ça, zegt ze achteloos. Ze kijkt me aan met die typische blik die meestal niet veel goeds voorspelt. Ik bestel wijn voor ons. ‘Doe maar rood. Die wijn van gisteren was oké’, zegt ze bits. Ik geef haar een vuurtje. Mist kan best mooi zijn. Fantasie ook.

simone-signoret-dangle

[mistfoto & tekst © Leo de Jager]

 

Over leodejagerblog

Photographer, painter, musician, blogger
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Oosterheide en Parijs

  1. Daniela zegt:

    Een abstract schilderij dat plaatje van jou! En het verhaal…het brengt mijn eigen fantasie op gang en ik stel me voor dat ik die vrouw met de sigaret in de mond ben en een café in Parijs binnenloop…

Dank voor uw reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.