Sesimbra – vis vis en nog eens vis

ssb

Een foto-impressie van de visserij in het Portugese Sesimbra

Zo’n 40 km ten zuiden van Lissabon, in het district Setúbal, ligt het vissersplaatsje Sesimbra. Behalve de visserij speelt tegenwoordig vooral het toerisme een belangrijke rol qua inkomsten van het stadje. Maar Sesimbra is ook populair bij sportduikers. Er is zelfs een moderne duikschool waar men binnen een week zijn duikbrevet (PADI) kan halen. De Romeinen hadden in de 4e eeuw v.Chr al ontdekt dat deze plek uitstekend geschikt was om vis te vangen dus niet zo vreemd dat na de Romeinse overheersing de Portugezen hier neerstreken om te vissen. En zo ontstond een levendige handel die vooral bedoeld was voor de lokale bevolking. Men kon als het ware zichzelf prima bedruipen. Er was lokale wijn – niet onbelangrijk voor de gemiddelde Portugees! – er was genoeg vis, groente, fruit en brood, kortom niets aan de hand zou je denken.

Maar in de jaren 70 – 80 ging het toch ineens mis met de visserij. Ineens doken er vissersbootjes uit Marokko en Mauritanië op in de viswateren van Sesimbra. Lijdzaam moesten de Portugezen toezien hoe Afrikaanse concurrenten hun handel bijna om zeep hielpen. Na een langdurige lobby bij de EU werden er wat afspraken gemaakt en verdragen getekend, de vissers uit Marokko en Mauritanië werden vriendelijk doch dringend verzocht in eigen wateren te gaan vissen, kortom wegwezen dus. En zo geschiedde en keerde de rust weder en is er weer sprake van een gezonde visindustrie in dit meer dan charmante stadje.

img_6040-sesimbra-harbor-fog

Zo ontstond er onlangs met behulp van de EU het ArtesanalPesca project. Een project dat staat voor duurzame visserij d.m.v. het gebruik van traditionele vismethodes die het zeemilieu niet onnodig belasten. Deze professionalisering van de visserij kreeg in 2014 gestalte door de bouw van een hypermoderne 4,450 m2 grote visverwerkingsfabriek die ook nog eens extra werkgelegenheid opleverde. Waar de managers van ArtesanalPesca vooral trots op zijn, is dat er van overbevissing geen sprake is. De vissers vangen hun vis op de ouderwetse manier maar de afhandeling, zoals de verkoop op de visafslag, de marketing en distributie, vindt plaats volgens de modernste technieken. Zo kan het dus ook en iedereen blij.

img_5985_vergane-glorie

Donderdag 6 oktober 2016. Uiteraard heeft de financiële crisis ook in Sesimbra haar sporen nagelaten. Het boven-staande schip werd door de bank in beslag genomen en ligt nu achter een stalen hek weg te rotten op de werf. Kapitaalvernietiging op z’n best.

img_5991

Als de vissers terug op de wal zijn worden de tonnen met kilometers lange lijn met aas klaargemaakt voor de volgende vangst. In de meeste gevallen wordt er ’s nachts gevist.

IMG_5994.JPG

img_5997

Een mistige ochtend om foto’s te maken in de haven was een kwestie van puur geluk. De mist droeg bij aan een soort sinistere sfeer. Het constante gekrijs van honderden zilvermeeuwen heeft daar zeker aan bijgedragen.

img_6014

img_6043

img_6028

[fotografie & tekst © 2016 Leo de Jager]

link info Sesimbra : http://sesimbraportugal.net/index.html

link ArtesanalPesca project : http://www.artesanalpesca.pt

Over leodejagerblog

Photographer, painter, musician, blogger
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Sesimbra – vis vis en nog eens vis

 1. Rob Alberts zegt:

  Duurzame visvangst zou meer gedaan moeten worden.

  Vriendelijke groet,

 2. Daniela zegt:

  Goed gelukt deze reportage en documentatie met alle nodige feiten en indrukken in een compacte schrijfstijl weergegeven. Er was natuurlijk nog veel meer te zien en te doen in dat mooie havenstadje, maar wie leest nou nog uitdijende vakantieverhalen. Chapeau, Leo, prachtige foto’s en tekst die er toe doet.

 3. Dank voor jullie reacties, Rob Alberts en Daniela ! 🙂

 4. Mike zegt:

  Mooie foto’s!

 5. Pingback: Sesimbra Portugal Photos 2016 - Leo de Jager - Portraits & Street Photography

Dank voor uw reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.