De antiheld Hans Dorrestijn

Onlangs zag ik op NPO 2 de docu Hans Dorrestijn – De Kunst van het Lijden. Een prachtig inkijkje in het leven van de 75-jarige cabaretier, liedjes- en tekstschrijver, vertaler en auteur. In de docu vertelt Dorrestijn openhartig over zijn zwartgalligheid en depressies, zijn fabelachtige klunzigheid, zijn tragische jeugd en talloze minderwaardigheidscomplexen, en niet in de minste plaats zijn mislukte relaties.

 

Hans Dorrestijn

 

De kat op het spek binden

In de docu komt ook zijn knappe Italiaanse chauffeuse aan het woord die de rijbewijsloze Dorrestijn naar zijn optredens moest rijden. Het was als de kat op het spek binden. Ze beschrijft dat chauffeuse zijn voor Dorrestijn nog een hele toer was, omdat ze nooit zeker wist in wat voor staat of conditie ze haar opdrachtgever zou aantreffen. Want tijdens zijn meest zwartgallige periodes werd er veelvuldig naar de fles gegrepen.

Bovendien kwam de werkrelatie nog meer onder druk te staan toen bleek dat Dorrestijn zijn chauffeuse wel meer dan aantrekkelijk vond. Helaas voor hem was dat niet wederzijds want het grote leeftijdsverschil, zijn slonzigheid en drankprobleem zag de topfitte Italiaanse niet zo zitten. Tsja, het trieste lot van een klunzige- maar o zo innemende antiheld. Tegenwoordig weet Hans (gelukkig maar) dat het beter is om de fles te laten staan.

Hilarische boektitels

Al heb je nog geen regel gelezen in de publicaties van Hans Dorrestijn, alleen al de boek- of showtitels doen mij vaak grijnzen. Zo verscheen dit jaar het boek Zelfs Christus aan het Kruis had het beter dan ik thuis. Hoe verzin je het? In 2014 verscheen het boek De Italiaanse Chauffeuse maar daar laat Dorrestijn ons er mooi instinken. Een geslaagde grap, want net als je denkt dat je in dit boekje allerlei smeuïge details over zijn mislukte avances richting zijn chauffeuse te weten komt, dan heb je dikke pech. Het boek gaat vooral over vogels. Misschien wel zijn grootste passie. Ook grappige boektitels zijn Positief genieten met Hans Dorrestijn (1994) naar de gelijknamige radiotalkshow en Ik moest een schaap een tongzoen geven (1990), subtitel: een liedjesbundel voor volwassenen. En dan was er ook nog het grappige Anti-hondenboek uit 1976. Overigens allemaal publicaties waarvan de inhoud het lezen meer dan waard is. Gortdroge humor en ontroerende zelfspot.

Lente

In 2005 verscheen de liedjesbundel en cd Nu de liefde me zo tegenzit. Het staat vol met prachtige tekstkronkels waaruit louter bittere weemoed spreekt. Vooral het nummer Lente spreekt mij aan. En hoe meer je van Hans Dorrestijn leest, ziet of luistert, des te meer zijn aaibaarheidsfactor toeneemt, zei ooit mijn buurvrouw tijdens een feestje. Ze vervolgde vurig: ‘Toen zijn wijf hem op straat had gezet, had ik hem verdomme zo in huis genomen! Drankprobleem of niet. Gewoon elke dag een aai over z’n bol en een knuffel, goed eten en dan is-ie zo weer Boven Jan”.Aan haar felle blik zag ik dat ze het meende.

In oktober van dit jaar ontving Hans Dorrestijn de Tollensprijs voor zijn complete oeuvre. Hij was bij de uitreiking zo trots als een hond met zeven staarten, maar misschien wel het mooiste eerbetoon was vorig jaar bij Pauw. Daar vertolkte de begeerlijke dames van het zangtrio Zazi onder begeleiding van slechts een ukelille zijn prachtige liedje Lente. Wonderschoon! Zelfs de grote Hans Dorrestijn was er even stil van.

 

Website Hans Dorrestijn: www.hansdorrestijn.nl

Over leodejagerblog

Photographer, painter, musician, blogger
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De antiheld Hans Dorrestijn

  1. Zo krijg je nog eens wat te weten! Al ken ik Hans Dorrestijn van TV heb ik nooit geweten wie hij is en jij hebt hem voor mij tot leven gebracht…Danke!

Dank voor uw reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.