Laatste nieuws Elfstedentocht!

31 januari 2012. Net even gebeld met rayonhoofd Fokke Wippema. Ik wilde weten hoe het ijs er op de Bonkervaart bij lag. Voor uw informatie: Fokke, altijd bereid om de ware schaatsliefhebber te voorzien van de laatste updates, is vanmorgen direct na het melk’n van de koeien op stap gegaan met zijn ijsboor en duimstok. “Al 3 cm ijsdikte Leo!” riep hij later enthousiast in de telefoon. “En als het winterweer zo blijft, dan kunnen we over twee weken schaatsen, dan giet it oan!”, vervolgde Fokke briesend als een paard. Goed schaats-nieuws dus, want geloof me; als er iemand op deze planeet rondloopt die betrouwbaar en als geen ander de dikte van het ijs kan meten, dan is het Fokke Wippema wel!

Fokke & Bouwe

Gelukkig hoeft Fokke niet alles zelf te doen als rayonhoofd. Hij werkt zeer nauw samen met buurman en adjunct-rayonhoofd Bouwe Bonker. De Bonkervaart is ooit vernoemd naar Aaldrik Bonker, de legendarische overgrootvader van Bouwe. Maar Bouwe is iemand die liever niet zo in de publiciteit treedt. Daar heeft hij ook alle reden toe. Dat heeft namelijk alles te maken met allerlei ellende uit zijn familie-verleden, waar Bouwe liever niet meer aan herinnerd wil worden. Enige toelichting is hier echter wel op z’n plaats:

De familie Bonker

Niet voor niets heeft de familie in het grijze verleden ooit de naam ‘Bonker’ opgeplakt gekregen. Generaties terug stond de familie al bekend vanwege het rucksigtloss verwekken van buitenechtelijke nazaten. Als ze een struise Friese vrouw op straat zagen lopen, dan zaten de Bonkers er bij wijze van spreken al bovenop! Opa Jildert Bonker spande op dit gebied helemaal de kroon in zijn Friese hooiberg, en het verhaal gaat zelfs dat deze potente veefokker maar liefst 34 kinderen heeft verwekt, behalve bij zijn vrouw Jeltje! Dit uiteraard tot grote frustratie van de respectabele en zwaar-gelovige ouders van Jeltje. In het dorp werd Jildert logischerwijs door alle mannen met de nek aangekeken. Niet voor niets werd er in de plaatselijke kroeg dan ook regelmatig flink op los ‘gebonkt’, als de zoveelste bedrogen echtgenoot weer eens verhaal kwam halen bij deze scandaleuse familie! Ergo de voor-de-hand liggende bijnaam Bonker.

Status quo ijs-situatie Bonkervaart

Maar goed, laat ons als schaatsliefhebbers even bij de feiten van de Elfstedentocht blijven. Ook Bouwe Bonker bevestigde vanmorgen dus de messcherpe analyse van buurman Fokke. Over twee weken kan er met een beetje geluk inderdaad door elf steden geschaatst worden. Met die restrictie dat de horrorwinter blijft aanhouden natuurlijk, aldus Bouwe. En als Fokke en Bouwe met zo’n boodschap naar buiten treden, dan wil dat echt wat zeggen, want die twee vormen samen een koppel rayonhoofden zoals je ze nog maar zelden in Fryslân boppe tegenkomt. Ondertussen heb ik mijn Noren al geslepen en spreek dagelijks meermalen met de rayonhoofden. Als er nieuws te melden valt over de conditie van het ijs, dan laat ik dat z.s.m. weten. Maar zoals het er nu uitziet zeg ik: it giet oan!!!

Advertenties

Over leodejagerblog

Photographer, painter, musician, blogger
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Laatste nieuws Elfstedentocht!

  1. René Reimer zegt:

    Gelukkig heb je een goed paar sokken. Wat voor skiën gebruikt kan worden zal ook wel geschikt zijn om te schaatsen!!

Dank voor uw reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.