Lokaal bestuur aan revisie toe?

Gemeenten het schip in met bouwgrond‘, kopte een artikel in Joop.nl gisteren. Het verwachte verlies wordt begroot op een slordige 3,2 miljard. Het is maar een simpel voorbeeld, maar ook een hoop geld. Een lezer, die ernstig twijfelt aan de kwaliteiten van sommige lokale bestuurders, zegt in een cynische reactie dat het hier een typisch gevalletje van ‘eigen schuld, dikke bult’ betreft. Hij stelt dat je de voormalig manager soepzaken van een supermarkt, de onderwijzer van de basisschool maar ook de voormalig cafetariahouder, niet zomaar wethouder moet maken van importante zaken als ruimtelijke ordening en economie bijvoorbeeld. Een zware portefeuille waar meestal miljoenen euro’s van de belastingbetaler mee gemoeid zijn. Deze lezer vervolgt: “Allemaal hele aardige mensen met een gezellige babbel ofwel zoals mijn buurman zegt: een stelletje gamma-klussers.”

Wat is hun motivatie?

Interessante kritiek, maar een aantal kanttekeningen zijn hier wel op zijn plaats. Ik vraag me ook wel eens af hoe het toch mogelijk is dat als je op een lullig brommertje wilt rondtuffen, je eerst een rijvaardigheidsexamen moet afleggen, terwijl je met een beetje geluk, wat gesteggel en vriendjespolitiek, zomaar wethouder kunt worden. Geen diploma nodig. Zolang je er maar voor zorgt dat je voldoende stemmen van de gemeenteraadsleden krijgt. Een wethouder heeft een belangrijke taak, en die bestaat vooral uit het simpelweg uitvoeren van de besluiten die de gemeenteraad heeft genomen. En dan wil je als gemeente wel de juiste [lees ‘competente’] man of vrouw op de juiste plek hebben zitten. Een diploma bestuurskunde bijvoorbeeld, maakt iemand in titel en theorie dan misschien wel een ‘professional’, maar dat is nog geen garantie voor succes in de praktijk. Voorbeelden zijn er te over. Laat om te beginnen de procedure voor het aanstellen gemeentebestuurders in spe eens voor een deel over aan een onafhankelijk werving & selectiebureau, i.p.v. uitsluitend maar blind af te gaan op wat de gemeenteraad stemt. Een bizar idee? Ik zou niet weten waarom! Daarbij zijn dan o.a. vragen als: wat is uw drijfveer c.q. motivatie waarom u zo graag wethouder wil worden? van belang, net als bij solliciteren een goede motivatie gewenst is. Is het dan familietraditie misschien? Goede vraag, maar sowieso geen sterk argument. Een zuivere en eerlijke ambitie om je gemeente te dienen wel, plus een flinke portie talent, en vooral geen zaken als ego en aanzien in het dorp mogen enige rol spelen. Waarom geen zakelijke werving & selectieprocedure vraag ik me wel eens af, terwijl dat in het bedrijfsleven bij de zwaardere functies heel normaal is.

‘Mijn vader zat ook in de politiek…’

‘Mijn vader was ook wethouder en loco-burgemeester’, hoor je wel eens. Een nogal achterlijk non-argument lijkt me. Dit soort van kletskoek kom je ook tegen bij zaken als religie: ‘Ik kom uit een katholiek nest, en daarom ben ik ook katholiek’. Dat lijkt sterk op het gedrag van apen. Alsof een volwassen persoon dit op enig moment niet zelf kan, of beter gezegd, zelfs moet bepalen. In de politiek, vooral op lokaal niveau, Kom je dit apen-gedrag regelmatig tegen. Vreemd, want politiek- en maatschappelijk inzicht en vooral bestuurlijk talent, zijn nu eenmaal geen eigenschappen die genetisch worden bepaald of vanzelf komen aanwaaien. Dat een vader of opa bijvoorbeeld ooit wethouder was, betekent nog niet dat iemand dat dan ook moet worden. Misschien is die persoon wel beter af door juist voor het vak van onderwijzer of timmerman te kiezen. Stuk-voor-stuk prachtige en eerzame beroepen.

Mensen van de straat

Nee, we moeten het als kiezers juist hebben van goede, integere en talentvolle bestuurders, die de intentie hebben om de maatschappij beter en vooral rechtvaardiger te maken. Meer wordt er niet niet gevraagd. Met alleen een hbo-,vwo- of wo-diploma op zak, ben je er nog niet. Neem nu iemand als Jan Marijnissen. Een arbeider die zijn hbs niet heeft afgemaakt, en als machinebankwerker / lasser jaren in de metaalindustrie heeft gewerkt. Hij schopte het als partijvoorzitter van de SP tot in de Tweede Kamer. Of neem nu Lech Wałęsa. Een electromonteur op een scheepswerf in Gdánsk, die van vakbondsleider zelfs president van Polen werd. Václav Havel was een Tsjechische toneelauteur, die later een alom gewaardeerd en geprezen staatspresident werd. Ook in het bedrijfsleven kom je regelmatig voorbeelden tegen van talentvolle mensen met een half afgemaakte opleiding, maar wel met zuivere doelen en idealen.  Maar als kiezer moeten we nu eenmaal roeien met de democratische riemen die we hebben.

Examen

En precies hier zijn we aangeland bij de open zenuw [lees: zwakte] van het door ons zo verheerlijkte democratisch bestel. Iedereen mag stemmen. Dat is keurig bij wet zo geregeld. Het klinkt mooi, maar de terechte vraag die dan rijst is, of de gemiddelde kiezer wel altijd begrijpt van wat er in de samenleving speelt en welke belangen er soms op het spel staan? Weten we wel echt waar we op stemmen? Neem nu bijvoorbeeld Automatisch stemgedrag, een irritant verschijnsel. Er lopen echt mensen in het wild rond die met een stalen gezicht zeggen: ‘ons pa en ma waren ook altijd lid van het CDA [of van de PvdA], dus daar stemmen wij ook altijd op…’ Dat soort van stupide stemgedrag zou in feite verboden moeten worden. Maar helaas maakt het onderdeel uit van hoe onze democratie werkt. Of soms juist niet werkt, dat kan ook. Misschien wordt het eens tijd om een soort van stemexamen in te voeren, alvorens we de kiezer überhaupt in een stemhokje toelaten. Eerst bewijzen dat je minimaal weet wat er speelt in de samenleving en begrijpt waar alle partijen voor staan. Zak je als potentiële kiezer, dan heb je niets in het stemhokje te zoeken. Terug naar huis en het huiswerk overdoen. Ben benieuwd hoeveel stemmen de PVV dan nog binnenhaalt. Zo’n proeve van bekwaamheid afleggen, lijkt me minstens net zo logisch als het verplicht halen van een brommer-rijbewijs.

Lees ook: http://bit.ly/AdyOvc

Advertenties

Over leodejagerblog

Photographer, painter, musician, blogger
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Dank voor uw reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.