Even naar de rechter

De Nederlander is over het algemeen een blij en gelukkig mens. Althans dat beweren mensen die ervoor hebben doorgeleerd. En zij kunnen het weten, want ons geluk komt volgens de kenners o.a. voort uit het gegeven dat wij in een nette rechtsstaat leven en niet in een of andere bananenrepubliek. Als je bijvoorbeeld in ons vriendelijke tulpenlandje in een juridisch conflict verzeilt raakt en te maken krijgt met ons alom geprezen rechtssysteem, dan neem je gewoon even een advocaat in de arm à raison van slechts 300 euro per uur, dus waar lullen we over. Een kind kan de was doen!

Risico’s

Oké, je moet er als eenvoudige burger natuurlijk wel rekening mee houden dat er aan een gang naar de rechter ook bepaalde risico’s kleven. Want dat hoort nu eenmaal bij het spelletje. Je kunt de zaak tenslotte verliezen en dan heb je dat maar ‘gewoon’ te accepteren. Ben je het niet eens met de uitspraak van die koekwaus in de zwarte jurk met het witte befje, dan kun je in veel gevallen altijd nog in hoger beroep gaan en proberen alsnog  je recht te halen. Een soort van ‘tweede en laatste kans’ of zoiets. Aangezien rechters – ja, het zijn net mensen! – ook wel eens op vakantie willen en heel graag vrijstaand wonen, moet je altijd rekening houden dat je bij een gerechtelijke procedure te maken krijgt met extra kosten als je de zaak verliest. Tel daar even bij op de meer dan gepeperde nota van je advocaat, want die arme man of vrouw moet tenslotte ook het tweede huisje met zwembad in Portugal een beetje kunnen bekostigen.

De kosten

Op de website van de rijksoverheid wordt het allemaal nog eens haarfijn uit de doeken gedaan hoe het qua kosten zit en ik citeer: “Een strafproces of een bestuursrechtelijk proces kosten u geen geld. Aan een ‘civielrechtelijke’ procedure zijn wel diverse kosten verbonden, zoals griffierechten, de kosten voor een advocaat en eventuele kosten van het proces”. Einde citaat. Tot zover alles duidelijk. Echter, voor de griffierechten bijvoorbeeld, gelden vanaf 1 januari 2012 wel nieuwe tarieven. Met dank aan die aardige minister Opstelten. Ze zijn ongeveer met een factor 2 vermenigvuldigd, het is maar dat u het weet. Het kan dus een dure grap worden als je naar de rechter gaat. Boze tongen echter, beweren dat er met de verhoogde griffie- en proceskosten geen sprake is van een noodzakelijke loonkoppeling of iets dergelijks, maar dat onze Rijksoverheid er eerder naar streeft om het de burger juist lastiger te maken aleer hij overspannen naar de rechter rent. Het lijkt wel een oude oorlogsstrategie die ook wel ‘de vijand ontmoedigen’ wordt genoemd. Rechters hebben het tenslotte al druk genoeg. Dus bezint eer gij begint wordt er in de wandelgangen gefluisterd, anders kost het vette pegels.

Wel of niet?

Een duivels dilemma voor de echte minima en minder bedeelden. Stap je bijvoorbeeld als Jan Modaal of kleine zelfstandige naar de rechter en je verliest de zaak, dan ben je voor je het weet een paar duizend euro armer of met een beetje pech zelfs compleet failliet. Het enige ‘goede’ nieuws is misschien dat er dan wel klaarheid in de zaak is. Alle partijen weten waar ze aan toe zijn. De verliezer is op het begraven na zo ongeveer morsdood en overleden, en de winnaar lacht zijn plasbuis uit de spreekwoordelijke broek. En om e.e.a. dan nog eens rustig te laten bezinken en te kunnen nalezen, krijgen beide partijen van de rechtbank een keurige brief thuisgestuurd met de uitspraak inclusief motivatie. Onze overheid houdt tenslotte van helder communiceren en veel leuker kunnen ze het niet voor ons maken.

Geheimtaal

Oké, stel je hebt dus verloren. Altijd zwaar kut met peren natuurlijk. Ook al is de beslissing je tijdens de uitspraak al 100% duidelijk geworden, zo’n brief open je toch met trillende vingers en daarin staat dan bijvoorbeeld net dat ene zinnetje waar je oog opvalt: “…voor zover van belang na wijziging van eis in dit geding onder 1 in reconventie gevorderd te verklaren voor recht dat de besluiten tot vaststelling van de bewonersbijdragen aan de gezamenlijke kosten van de vereniging nietig zijn wegens strijd met de akte van splitsing voor zover het besluiten tot vaststelling van bijdragen betreft welke datgene wat onder…” Blablabla. Nee, dit is geen voor de grap verzonnen abracadabra, maar gewoon ‘klare’ juridische taal uit de dagelijkse praktijk voor simpele burgers als u en ik. Je leest de brief nog eens 26x over en vraagt je vol ongeloof af wat daar in hemelsnaam staat geschreven…

Aan de drank en I have a dream!

Dan maar even de advocaat bellen, en deze spreekt je – voor zover dat nog mogelijk is – bemoedigend toe: “Nou da’s duidelijk hè, daar zit geen woord Spaans bij, maar dat wisten we al! We hebben gewoon helaas verloren. Maar nu kun je het ook achter je laten en het een plaatsje geven. Trouwens mijn rekening is al naar je onderweg…”. Even ben je stil, maar gilt dan woedend door de telefoon: “What The Fuck!?! Gewoon verloren en een plaatsje geven??? Vuile geldgraaiende klootzak die je daar bent!” Je voelt je – terecht of onterecht – boos en droevig en aan alle kanten zwaar genaaid, en ineens overzie je je totale onmacht als klein en nietig wezentje in onze nogal gecompliceerde en materialistische samenleving vol onrecht. Dus grijp je, een zoveelste illusie en een hoop geld armer, nog maar eens naar de inmiddels al halflege fles whisky. Tijdens het bijschenken denk je: “Ik wil dit verdomme niet meer! Ik wil geen onleesbare brieven meer vol met onbegrijpelijke regeltjes en kut-procedures, want daar word ik helemaal debiel van. Weg met die hufterige bureaucratie, gewoon weg ermee! Ik wil alleen nog maar verhuizen naar een leuk en simpel land. Help!…”

Zie ook: http://LNK.by/fk5o

Advertenties

Over leodejagerblog

Photographer, painter, musician, blogger
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Even naar de rechter

  1. René Reimer zegt:

    Puur uit frustratie zullen meer mensen gaan nadenken om het recht maar in eigen hand te nemen. Dat is niet goed te praten natuurlijk. Maar wat moet je als er geen brood meer op de plank is!
    Mooi stukje weer Leo. Ik zet hem met permissie even op mijn FB pagina!

  2. Marcel Elshout zegt:

    Een juiste analyse, de wereld wordt volkomen in het framework geduwd van juridische termen en uitspraken, met dienovereenkomstig te betalen geldbedragen, en dat heeft de laatste 30 jaar gigantische vormen aangenomen, waar zou dat vandaan komen?

Dank voor uw reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.