Oosterhout en het ‘seksschandaal’

Het Oelbertgymnasium in Oosterhout heeft een 5-VWO leerling naar huis gestuurd, nadat een erotische verhalenbundel van zijn hand op internet is verschenen, kopt BN DeStem van vrijdag 18 november. Door de gewraakte bundel is deze leerling in een klap landelijk nieuws geworden, want inmiddels is het artikel overgenomen door het AD en De Telegraaf, en ik kijk er niet van op als andere kranten nog volgen en zelfs tv-programma’s als DWDD en POW News hier bovenop duiken. Ook op twitter is het inmiddels een hot-toppic. En daar sta je dan als slimme puber met al je fatsoen. Je zit in 5-VWO en je hebt wel eens stoute fantasieën over woest aantrekkelijke klasgenoten van het andere geslacht en die vertrouw je toe aan Microsoft Word op je pc. Veiliger kan bijna niet denk je. Lekker thuis al die geladen spanning van je af typen. Want misschien wil je ooit wel schrijver worden, en waarom ook niet eigenlijk? Een tweede Jan Cremer of Wolkers zelfs met een beetje geluk. Berucht en beroemd. Je hebt er tenslotte wel de hersens voor, dus dat scheelt.

En dan is er die kwade dag dat je je bundel laat lezen door een ‘vriend’. Misschien wel omdat je er op een bepaalde manier gewoon trots op bent, of gewoon omdat je het geinig of juist spannend vindt. Samen als jonge kerels een beetje lachen om stoute erotische verhalen die jezelf verzonnen en geschreven hebt. Pilsje erbij, de wereld ligt aan je voeten. Je bent tenslotte een jonge vent en dan doen de hormonen de rest. Maar dan slaat het noodlot gruwelijk toe: je vriend plaatst het manuscript zonder je toestemming op het internet. Het is nog slechts een kwestie van tijd voor het uitlekt, maar dat moment komt gegarandeerd, of je het nu wilt of niet. En dan zijn de spreekwoordelijke rapen natuurlijk gaar zou Hans Teeuwen zeggen. Je moet met een rood hoofd bij de rector op het matje komen, want zij is inmiddels ‘volledig’ op de hoogte van de ramp. En zij – mevrouw Hanneke Blom – is not amused.

Sterker nog, ze stuurt je naar huis. Daar mag je dan zelf aan je ouders gaan uitleggen wat er aan de hand is. Ga er maar aanstaan. En deze schande haalt zelfs de lokale krant, en de rest die nog volgt zal geschiedenis worden. In de lokale krant zegt de ‘aangeslagen’ rector en ik citeer: “Dit is verschrikkelijk schadelijk voor de meisjes. De meisjes bevinden zich in een kwetsbare puberleeftijd en weten van niks. We hebben hem naar huis gestuurd in de wetenschap dat hij veel met zijn ouders te bespreken zal hebben. Hij is niet van school gestuurd. Ik heb op dit moment nog geen idee hoe we hier verder mee omgaan” [einde citaat]. Nu heb ik wel eens gelezen dat het hebben van heel veel erotische dromen, enorm gezond voor je schijnt te zijn als je jong bent. Wetenschappers hebben dit natuurlijke fenomeen al vaak genoeg aangetoond en ook dat letterlijk iedereen deze fantasieën schijnt te hebben. Als het goed is dan. En heb je dan toevallig ook nog eens een hele leuke aantrekkelijk lerares voor de klas staan, dan ben je als knaap helemaal een dubbele bofkont, want die doet in je jeugdige fantasieën gewoon mee. Hatsikidee! Niets nieuws onder de zon dus, nee, erotic business as usual. Ook jonge meisjes en vrouwen hebben die fantasieën over jongens en mannen (of over vrouwen voor mijn part, want dat bestaat en mag ook zeggen de moralisten die er voor hebben doorgeleerd). En als de jonge dame’s dat ontkennen en zeggen dat dat niet zo is, dan liegen ze dat ze scheel zien, zegt de wetenschap.

Maar wat mij vooral stoort in het commentaar van de rector, is dat ze het in de krant heeft over haar ‘meisjes’ die nog van niets weten, in plaats van over de bijna-vrouwen die het in werkelijkheid zijn. De rector heeft het hier wel over 5-VWO leerlingen die min of meer klaargestoomd zijn voor een wetenschappelijke opleiding. Ze huilt nu heilige krokodillentranen en spreekt over allerlei schande en ellende. De goede naam van de school is waarschijnlijk in het geding. Ik kijk er niet van op dat haar VWO-leerlingen misschien heel veel verstand van het thema seks hebben, dan ze ons wil doen geloven. Stap op vrijdag- of zaterdagavond maar eens een gemiddelde discotheek of kroeg binnen en u weet binnen een paar minuten genoeg. Nu degradeert ze haar 5-VWO ‘meisjes’ tot naïeve en nog onschuldige meisjes, van het niveau basisschool of leerling-non. We leven wel in 2011, hallo!!!

Als de rector het slim had aangepakt, dan had ze drie dingen moeten doen: 1. Eerst eens tot 100 of tot 1.000 tellen en goed nadenken. Dan had ze deze creatieve jongeman moeten wijzen op het feit dat het niet erg slim was om zijn epistel te mailen naar zijn vrienden. En ze had hem – wellicht ten overvloede – moeten wijzen op de gevaren en risico’s van het internet. 2. Ze had hem er tevens op kunnen wijzen dat hij in zijn epistel gebruik had moeten maken van fictieve namen in plaats van echte, dit i.v.m. de privacy van zijn klasgenoten. En vooral er geen foto’s bij moeten plaatsen van zijn klasgenoten. Reden: Niet netjes en ook voor het geval zo’n stukje handvlijt toch mocht uitlekken, maar ook gewoon uit fatsoen voor je medemens. Een lesje over normen en waarden dus. 3. Een flinke reprimande geven, die vooral binnenskamers had moeten blijven en niet als ‘nieuws’ in de krant had moeten verschijnen. En ze had ook de jongeman, die het stoute epistel van zijn vrienden op het internet plaatste, de echte sukkels dus in dit mini-drama, een flinke veeg uit de pan moeten geven (als ze op dezelfde school zitten), en dan misschien juist wel deze heren voor straf naar huis sturen i.p.v. de auteur.

Misschien was dat ook de doelstelling, maar als de zaak eenmaal op het internet is ontdekt, dan kun je er ook op wachten dat een leerling het gebeuren lekt naar ouders en vrienden of vriendinnen. Misschien was het wel een jaloers muurbloempje, die niet als stoute figurant in het verhaal werd genoemd? Allemaal speculaties en we zullen het nooit weten vrees ik. Of Peter R. de Vries moet zich ermee gaan bemoeien… Dat deze zaak nu de krant heeft gehaald, ligt hopelijk niet aan het Oelbert-gymnasium. Dat zou heel dom zijn, of het moet zijn gebeurd onder druk van overspannen ouders. Ik schat zo zomaar in dat een van de ouders deze jeugdzonde aan de krant gelekt heeft. Een woeste of hysterische ouder, die met een beetje pech de bundel – tot overmaat van ramp – ook nog gelezen heeft ook, en tot de ontdekking kwam dat dochterlief Marie (fictieve naam) ook heel erg goed bedreven is in ‘andere’ dingen dan alleen wiskunde en Latijn. Die woede en het gevoel van schaamte kan ik me als ouder overigens heel goed voorstellen, maar erg slim om dat dan aan de redactie van een krant te gaan melden, is het niet. Een gemiddelde krant plaatst zoiets bijna blindelings. Getuigt niet echt van veel inlevingsvermogen van een krant, maar het is nieuws, dus dan mag veel. Inlevingsvermogen van de media is illusie. Zou de school het gelekt hebben, dan is het een regelrechte gotzpe. Of een anonieme tweet of mail deed zijn werk, dat kan ook in dit technologische tijdperk.

Maar nu weet straks wel half Oosterhout waarin Marietje allemaal heel erg bedreven is, behalve in de exacte vakken. Ondertussen is ook de creatieve schrijver van het erotische stukje huisvlijt voor de komende jaren gedemoniseerd. Iedereen zal hem op straat nawijzen. Mensen die hem veroordelen, terwijl ze zelf vroeger ook ergens in het hooi hebben gelegen of bunga-bunga dingen deden in de fietsenstalling van de school. Deze knaap is nu onbedoeld verworden tot een soort van vies mannetje, terwijl hij gewoon een beetje creatief dom is geweest. Heel dom wellicht, en dat is voor de knaap al erg genoeg. Samenvattend: Er zijn alleen maar verliezers om iets wat in de grond van de zaak gaat over een van de oudste maar leukste hobby’s van de mens: het kleffe gedoe tussen de lakens. De oudste hobby waar volgens mij ook de rector, Marietje én de stoute schrijver in de dop uit zijn voortgekomen.

Over leodejagerblog

Photographer, painter, musician, blogger
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Oosterhout en het ‘seksschandaal’

  1. René Reimer zegt:

    Nou Leo, ik ben sprakeloos. Deze kant van het verhaal wordt door jou gelukkig ook even naar voren gehaald en nu eens niet uit sensatielust.
    Heel mooi geschreven. Ik blijf je volgen maat!

Dank voor uw reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.